Over

OVER HET ATELIER

In het animatiefilmatelier van de Kunstacademie van Wetteren is jong en oud welkom. Het is een opleiding van het deeltijds kunstonderwijs die gebruik maakt van een grote waaier aan hedendaagse en klassieke media. Hoewel er veel digitale apparatuur te vinden is wordt er nog opmerkelijk vaak getekend, geschilderd, geboetseerd en geknutseld.

We vertrekken zoveel mogelijk vanuit creativiteit, ideeën en verhalen, maar we kunnen er niet omheen: animatiefilm vraagt ook wat technische bagage. Via praktijkgerichte opdrachten krijg je de nodige technieken en vaardigheden aangeleerd om zo op een aangename manier je eigen weg te vinden in dit complex medium. Ook wie aanvankelijk niet goed met computers of camera’s overweg kan zal dus hier zijn gading vinden en stap voor stap de nodige technieken leren.

Studenten krijgen vanuit het atelier veel kansen om hun films te vertonen: online via diverse kanalen, in de gangen van de academie, tijdens tentoonstellingen, op filmfestivals, op tv…

2de graad (8-11 j.)
Kinderen maken speels kennis met animatiefilm, ze tekenen en knutselen er op los en dit volledig in functie van hun eigen verzonnen personages en verhalen die ze tot leven brengen met zelf opgenomen beelden en geluiden.

3de graad (12-17 j.)
Het jongerenatelier bruist van de digitale creatieve vibes. Stopmotionfreaks, computerwizards, filmregisseurs, klassieke tekentalenten en stille poëten dagen zichzelf en elkaar uit, smeden plannen, experimenteren en creëren voluit.

4de graad (16+ / 18+)
De opleiding animatiefilm is onderdeel van de artistieke opleiding tot cineast. Het kan autonoom of indien gewenst gecombineerd worden met de opleiding film-video. De opleiding vertrekt in de eerste twee jaren vooral vanuit inspirerende opdrachten en oefeningen. Op die manier krijgt je inzicht in de basis van animatiefilm en kun je aftasten welke aspecten van het medium je het beste liggen. Gaandeweg word je aangemoedigd om je eigen accenten te leggen en een artistieke route uit te stippelen. In de verdere jaren verschuift de aandacht meer naar het zelfstandig uitwerken van eigen animatiefilmprojecten. Dit resulteert in een eindwerk dat voor een jury en publiek kan gepresenteerd worden.

 

ISABEL BOUTTENS

Isabel Bouttens is een ervaren docent en animatiefilmmaker uit Melle. Haar werk werd geselecteerd en bekroond in filmfestivals in binnen- en buitenland. Bekijk hier haar website www.ibouttens.be.

Ze startte met het animatieatelier in de KUNSTacademie Wetteren in 2008. Aanvankelijk was het een mobiel atelier voor kinderen dat rondreisde in de diverse klassen van de Wetterse academie en de filialen. Het animatiefilmatelier kreeg een vaste plek op de Cordonniersite (naast het hoofdgebouw van de academie). Daar werd het uitgebouwd als volwaardig onderdeel van de digitale ateliers fotografie en videokunst.

 

TECHNISCHE UITRUSTING

De studenten in het atelier hoeven niet te investeren in computermateriaal. Alles kan op de academie gebeuren. Er is ruimte voor grootse en kleine projecten.

We volgen die nieuwste digitale ontwikkelingen en werken steeds vaker met open source software en gratis apps die thuis ook geïnstalleerd kunnen worden. Onze studenten krijgen ruim toegang tot onze ateliercomputers die voorzien zijn van recente professionele grafische- en videosoftware. Ze kunnen zich ook abonneren op een studentenlicentie van Adobe.

studiovoorzieningen: +/- 12 opnamesets voor diverse stopmotiontechnieken,  1 grote opnamestudio met onder andere green-key.  Spiegelreflexcamera’s,  diverse objectieven, belichting, statieven,… . Ook het materiaal en de ruimtes van de video- en fotografieafdeling staan ter beschikking.

Hardware: computers (Windows/Apple), server, ipads, digitale tekentablets (Wacom)…

Software en apps: Dragonframe, Open Toonz, Krita, Scratch, Adobe Photoshop, Adobe Premiere, Adobe After Effects,  Adobe Illustrator, Adobe Audition, Stop Motion Studio, Animation Desk…

Materiaal voor geluidsopnames.

 

ANIMATIEFILMTECHNIEKEN

Animatiefilm is een heel veelzijdig medium. In ons atelier kunnen alle mogelijke technieken en combinaties van technieken worden gebruikt. Zowat alle kunsttakken komen aan bod.

Cut-out-animatie of leganimatie met foto’s of tekeningen:
Tekeningen of foto’s worden versneden tot kleine stukjes die beeld voor beeld gemanipuleerd kunnen worden in een soort bewegende collage. Dit kan zowel manueel als volledig digitaal

Stop-motion
Het beeld voor beeld verplaatsen van objecten. Dit kan werkelijk van alles zijn: figuren in plasticine, poppetjes, zand…

Getekende animatie:

  • op de klassieke manier (volgens de traditie van Disney): op de lichtbak. Achteraf kunnen de tekening nog op de computer bewerkt worden.
  • digitaal getekend rechtstreeks op de ipad/tablet of het digitale tekentablet verbonden met de computer
  • met houtskool of op een schoolbord of whiteboard. Door beeld voor beeld weg te vegen en bij te tekenen kunnen prachtige animatie-effecten bekomen worden.
  • flipboekje: de meest eenvoudige animatiefilmtechniek, een eenvoudige manier om getekende beelden tot leven te wekken zonder camera of computer. Achteraf kunnen de resultaten eventueel toch opgenomen worden om ze op een scherm aan het publiek te presenteren.
  • Phonotrope: animatie op een platsenspeler

Pixillatie:
Techniek waarbij acteurs beeld voor beeld gemanipuleerd worden.

Nieuwe onbekende technieken:
Soms vinden we al experimenterend een nieuwe techniek / combinatie van technieken uit…

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie