Over

OVER HET ATELIER

In het animatiefilmatelier van de Kunstacademie van Wetteren is jong en oud welkom. Animatiefilm wordt in dit atelier zeer ruim benaderd. Hoewel er veel digitale apparatuur te vinden is wordt er nog opmerkelijk vaak geschilderd, geboetseerd en geknutseld. De echte computerfreaks kunnen natuurlijk ook digitaal tekenen en programmeren. Naast animatiefilm is er ook plaats voor andere digitale creatieve uitspattingen zoals het maken van websites, games, foto- en videobewerkingen, geluidsopnames en montage van beeld en geluid.

We vertrekken zoveel mogelijk vanuit creativiteit, ideeën en verhalen, maar we kunnen er niet omheen: animatiefilm vraagt ook wat technische bagage. Gaandeweg komt de hiervoor nodige techniek ook aan bod. Ook wie aanvankelijk niet goed met computers of camera’s overweg kan zal dus hier zijn gading vinden en stap voor stap de nodige technieken leren.

Studenten krijgen vanuit het atelier veel kansen om hun werk te vertonen: online via diverse kanalen, in de gangen van de academie, tijdens tentoonstellingen, op filmfestivals, op tv…

ISABEL BOUTTENS

Isabel Bouttens is een ervaren docent en animatiefilmmaker uit Melle. Haar werk werd geselecteerd en bekroond in filmfestivals in binnen- en buitenland. Bekijk hier haar website www.ibouttens.be.

Ze startte het animatieatelier op in 2008. Aanvankelijk was het een mobiel atelier voor kinderen dat rondreisde in de diverse klassen van de Wetterse academie en de filialen. Nu is het atelier gevestigd op de Cordonniersite naast het hoofdgebouw van de Academie en open voor alle leeftijden.

TECHNISCHE UITRUSTING

De studenten in het atelier hoeven niet te investeren in computermateriaal. Alles kan op de academie gebeuren. Er is ruimte voor grootse en kleine projecten.

Fotografisch materiaal: spiegelreflexcamera’s,  diverse objectieven, belichting, statieven, diverse kleinere opnamestudio’s, 2 grote studio’s waarvan 1 met green-key. Ook het materiaal en de ruimtes van de video- en fotografieafdeling staan ter beschikking.

Hardware: computers (Windows/Apple) en ipads

Software en apps: Dragonframe, Open Toonz, Krita, Scratch, Adobe Photoshop, Adobe Premiere, Adobe After Effects, , Adobe Illustrator, Adobe Audition, Stop Motion Studio, Animation Desk…

We werken vaak met open source software en gratis apps die thuis ook geïnstalleerd kunnen worden. Wie wil kan bij ons ook een heel betaalbare studentenlicentie van Adobe verkrijgen (exclusief aanbod, enkel voor regelmatige studenten)

Materiaal voor geluidsopnames.

ANIMATIEFILMTECHNIEKEN

Animatiefilm is een heel veelzijdig medium. In ons atelier kunnen alle mogelijke technieken en combinaties van technieken worden gebruikt. Zowat alle kunsttakken kunnen hier aan bod komen.

Cut-out-animatie of leganimatie met foto’s of tekeningen:
Tekeningen of foto’s worden versneden tot kleine stukjes die beeld voor beeld gemanipuleerd kunnen worden in een soort bewegende collage. Dit kan zowel manueel als volledig digitaal

Stop-motion
Het beeld voor beeld verplaatsen van objecten. Dit kan werkelijk van alles zijn: figuren in plasticine, poppetjes, zand…

Getekende animatie:

  • op de klassieke manier (volgens de traditie van Disney): op de lichtbak. Achteraf kunnen de tekening nog op de computer bewerkt worden.
  • digitaal getekend rechtstreeks op de ipad/tablet of het digitale tekentablet verbonden met de computer
  • met houtskool of op een schoolbord of whiteboard. Door beeld voor beeld weg te vegen en bij te tekenen kunnen prachtige animatie-effecten bekomen worden.
  • flipboekje: de meest eenvoudige animatiefilmtechniek, een eenvoudige manier om getekende beelden tot leven te wekken zonder camera of computer. Achteraf kunnen de resultaten eventueel toch opgenomen worden om ze op een scherm aan het publiek te presenteren.
  • Phonotrope: animatie op een platsenspeler

Pixillatie:
Techniek waarbij acteurs beeld voor beeld gemanipuleerd worden. Dit kan heel grappige effecten geven. Zo kun je bvb iemand doen vliegen en onmogelijke bewegingen laten maken.

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s